Wanneer in onze lichaam antilichamen worden geproduceerd die de werking van de schildklier versnellen, spreekt men dan van de ziekte van Graves. De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals. Deze maakt hormonen zoals T4 en T3. Deze hormonen worden met het bloed naar de weefsels gebracht. De hoeveelheid productie van schildklierhormoon hangt natuurlijk af van de schildklier en hypofyse. Deze laatste regelt mee de productie van de hormonen. De hypofyse is een orgaan in onze hersenen. De schildklierhormoon heeft grote invloed op de stofwisseling en hartritme in de lichaam.

Symptomen van de Ziekte van Graves

Er zijn veel voorkomende klachten bij de ziekte van Graves. De patiƫnt zal snelle hartkloppingen krijgen. Je kan wat gewicht verliezen gedurende deze periode. In loop van tijd kan je heel vermoeid raken. Je lichaam zal veel meer zweten dan gewoonlijk. Je zult ook last hebben van diarree. Andere klachten kunnen tevoorschijn komen als oog pijn. De ogen kunnen ontstoken raken. Ze zullen rood van kleur worden. Je kan ook tranen krijgen. De ogen kunnen zelfs uitpuilen. Aan de hand van deze klachten zal men een diagnose vaststellen. Indien nodig zal men ook een bloedonderzoek doen.

Ziekte van Graves en zwangerschap

De ziekte van Graves speelt ook een grote rol tijdens de zwangerschap. Deze is namelijk verantwoordelijk voor een goede hersensontwikkeling van een pas geborene. De ziekte treft veel mensen aan, vooral vrouwen met middelbare leeftijd. Heb je last van de ziekte van Graves (of andere schildklier problemen) en wil je graag zwanger worden? Bespreek dit dan tijdig met je huisarts. Zij kunnen meer vertellen hierover en advies geven. Omdat de ziekte van Graves ook direct na of tijdens de zwangerschap opnieuw kunnen optreden is het verstandig om te denken aan het regelen van kraamzorg. Op die manier liggen in de eerste weken niet gelijk alle verantwoordelijkheden bij jou terwijl je erg last van Graves hebt.

Behandeling van de Ziekte van Graves

Er zijn tegenwoordig medicaties die als behandeling voor de ziekte van Graves worden voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat de aanmaak van schildklierhormoon onder controle wordt gehouden. Soms kunnen deze medicaties wat bijwerking geven zoals huiduitslag. De behandeling zal enige tijd duren. Na de behandeling zal men terug een onderzoek moeten verrichten om het effect van de behandeling te zien. De medicaties hebben in het algemeen een vrij goede impact op de ziekte van Graves. De helft van de patiƫnten kan genezen worden na inname van medicijnen. Het is heel belangrijk om de raad van je arts te volgen.