Altijd als ik het met mensen over sport heb, dan valt het me op hoe onbelangrijk mensen het vinden dat sport ook goed voor je geest is. Sport gaat altijd over het lichaam en dat terwijl je lichaam juist ontzetten uit balans kan raken wanneer de geest niet goed is, hier kan sport je juist bij helpen, en train je dus niet om lichamelijk fitter te worden, maar juist om geestelijk fitter te worden. Natuurlijk train je ook je lichaam als je sport, maar wat ik wil zeggen is dat er genoeg mensen en redenen zijn die aangeven dat je zou moeten sporten voor een betere balans tussen geest en lichaam.

Lichaam en geest

Vooral mensen met psychische klachten hebben hier baat bij, deze klachten komen vaak voort uit stress en spanningen en die langdurig aanhouden of traumatische ervaringen die diep weggestopt zitten. Lichaam en geest raken uit balans en krijg je vaker lichamelijke klachten maar ook geestelijk zit het niet lekker, een sportschool abonnement is in dat geval een goede oplossing.

Voeding

Wanneer je sport om een van deze redenen of omdat je sporten gewoon lekker vind en het wel alleen voor het lichamelijke deel doet. Dan is er opeens een andere factor waar je rekening mee moet houden, je voeding. Zodra je wat actiever gaat sporten gaat je lichaam om meer voedingstoffen vragen, helemaal wanneer je erg zwaar en op professioneel niveau traint. Maar ook wanneer je sport omdat je wat gewicht wilt verliezen is het al belangrijk om goed met je voeding bezig te zijn.

Sterker nog, je voeding zou de basis moeten zijn voor je slankere leven plan, wanneer je dit op orde hebt in combinatie met voldoende beweging dan ben je pas echt goed op weg. Nu is het voor de meeste mensen makkelijk om de weg naar een sportschool te vinden en zich daar in te schrijven, wat er vaak bij komt kijken is dat je iets van een plan en wat instructie nodig hebt, dit is in een sportschool vaak geen probleem, er loopt altijd wel een sport of fitnesscoach rond die jou wat aanwijzingen en tips wilt geven, wanneer het op je voeding aankomt, en die minstens net zo belangrijk is, weten veel mensen niet waar ze moeten zoeken.

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen, zoals een voedingsdeskundige, of een gewichtsconsulente die je met je voeding kan helpen, echter past deze oplossing niet zo goed in ons dagelijkse leven, waarin werk en gezin vaak op de eerste plaats staan, omdat we allemaal zo digitaal bezig zijn met onze telefoons, tablets enz, zijn er ook oplossingen die beter bij ons dagelijks leven passen.

Weightwatchers.

Je hebt er vast weleens van gehoord, het dieet programma op basis van punten telling, dat was jaren geleden, inmiddels is Weightwatchers veel meer dan dat, het is een compleet online coachingsprogramma waarbij gezond eten, bewegen en leven het hoofddoel is.

Je kan er zowel losse dieet producten vinden, als een compleet programma volgen om een gezond leven te gaan leiden, afhankelijk van je situatie en doel om gezonder te gaan leven, kun je er alle nodige tools vinden die je kunnen helpen hierbij, zo kun je ook persoonlijke begeleiding krijgen en is alles eenvoudig via je online account te volgen en te doen.

Vitadis Slanker Leven Plan

Ook Vitadis is een soortgelijke organisatie die zich bezog houdt met producten voor een slanker en gezonder leven, net als Weightwatchers hebben ze verschillende programma’s, kun je gebruik maken van een online coach of gewoon losse dieet producten en afslank producten kopen.
Welke van deze twee het beste is, dat is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, het zijn allebei vooraanstaande organisaties die al heel lang op dit gebied bezig zijn en al miljoenen mensen wereldwijd aan een gezonder leven hebben geholpen. Kijk hier om meer te weten te komen over hoe het Vitadis slanker leven plan werkt.

We beseffen het lang nog niet allemaal, maar gezond leven is de sleutel naar succes en geluk. het leven kan soms erg moeilijk zijn en maken we allemaal dingen mee waardoor we vroeg of laat een keer met onze gezondheid geconfronteerd worden. Het doel om altijd de balans tussen je geest en lichaam in stand te houden is daarom van essentieel belang. Daarom zullen wij regelmatig artikelen plaatsen zoals deze om je tips en adviezen te geven over alles wat hiermee te maken heeft.

 

Artrose is een hele nare kwaal. Je gaat bewegingen die voorheen vanzelfsprekend waren op een pijnlijke manier voelen, en dat kan soms heel beperkend zijn in het dagelijkse leven. Zeker voor mensen die graag willen blijven bewegen en sporten.

Het is ook een ziekte die niet zomaar geneest. Artrose heeft te maken met het wegslijten van het kraakbeen in je gewrichten, waardoor deze stroever en dus vooral pijnlijker worden. En dit herstel je niet zo makkelijk, als het überhaupt te herstellen is. Dit hangt af van ver de slijtage is.

Supplementen

Er zijn wel middelen die het slijtageproces kunnen tegenwerken. Zeker als je nog in een vroeg stadium zit van gewrichtsslijtage, en je merkt dat je bewegingen stroever, pijnlijker en misschien ook meer krakend worden, dan kunnen deze supplementen ervoor zorgen dat je een stuk minder last krijgt pijnlijke artrose.

De supplementen die je kunt slikken voorzien je lichaam van stoffen die worden gebruikt voor de aanmaak van kraakbeen. Je kunt je lichaam op die manier helpen om nieuw en gezond kraakbeen te produceren, daar waar het aan het wegslijten is.

De belangrijkste stoffen hierbij zijn glucosamine en chondroïtine. Dit zijn lichaamseigen en natuurlijke stoffen, die zelfs in hoge dosis geen enkele bedreiging vormen voor je lichaam.  Bij het slikken van dit soort supplementen is de dosering en puurheid echter wel heel belangrijk, evenals de stoffen waarmee het wordt gemengd. Glucosamine kan het beste met sulfaat worden gemengd, zodat het goed opgenomen wordt door je lichaam. Ingrediënten van hoge kwaliteit zijn dus belangrijk als je je gewrichten het beste wil helpen. De betrouwbaarheid van de inhoud van supplementen die je bestelt, kan je goed zien als je naar de ingrediënten kijkt, en wordt ook gecontroleerd door onafhankelijke keurmerken.

Als je op een voordelige manier toch topkwaliteit glucosamine en/of chondroïtine wil bestellen, kan dit ook gemakkelijk online. De webshop van glucosamine.com gebruikt alleen de beste en meest pure ingrediënten van betrouwbare fabrikanten, en hun producten laten ze al jaren testen door onafhankelijke partijen, met vlekkeloze resultaten.

 

Snurken is een overlast veroorzakende kwaal die meerdere mensen hinder geeft. Niet uitgerust opstaan in de morgen is vaak het eerste dat de snurker die snurkt merkt van zijn kwaal. Haar of zijn levenspartner, die niet kan slapen van het onaangename en soms zelfs alarmerende geluid. Het volume dat door snurken wordt voortgebracht berooft soms zelfs de omwonenden van hun slaap. Heftige ruzies ten gevolge van snurken, in verschillende vertrekken slapen en huwelijksproblemen komen regelmatig voor. Het is dus aan te raden om tijdig maatregelen te nemen. Stop snurken nu levert verscheidene hulpmiddelen om gesnurk te reduceren of volledig een halt toe te roepen.

Aan snurken is wel degelijk iets te doen

Simpel verwoord is een versperring van de ademhalingswegen de oorzaak van snurken. Wil men daar iets tegen ondernemen, dan moet deze obstructie dus worden weggenomen. Dit kan op meerdere wijzen en in diverse gradaties. Voorbeelden van hulpmiddelen tegen snurken die we leveren zijn:

  • Anti snurk beugels
  • Neuspleisters, om de neusdoorgang te verbeteren
  • Neusspreiders, die van binnenuit uw neusvleugels spreiden

Hoe ontdekt u in welke mate u snurkt? Als snurker heeft u er gewoonlijk zelf geen idee van welke geluiden u produceert, verzoek dus uw levenspartner om uw gesnurk te omschrijven. Hebt u geen levenspartner, probeer het dan een keer met een geluidsopname tijdens uw nachtrust. De huisdokter is de meest voor de hand liggende persoon om op basis van de beschrijving van uw gesnurk een oplossing te adviseren.

Kiezen uit vele anti snurk oplossingen

Hulpmiddelen te over om iets aan uw snurkprobleem te doen. Ook de klantenbeoordelingen op onze site kunnen u inzicht verschaffen in wat de beste methode voor u zou zijn. Hebt u vragen waarvan de antwoorden niet zijn te vinden op onze site, dan nodigen we u uit om contact met ons op te nemen. Onze klantendienst staat geheel tot uw dienst.

Ontdek het beste hulpmiddel tegen snurken op onze site en koop het direct, zonder verzendkosten.

 

Gastro-enteritis betekent letterlijk een ontsteking van het maag-darmkanaal. Virale gastro-enteritis wordt ook wel buikgriep genoemd. Het is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen, en is zeer besmettelijk. Bacteriële gastro-enteritis is ook bekend als voedselvergiftiging en wordt meestal veroorzaakt door besmet voedsel.

Oorzaken van Gastro-enteritis

Virussen zoals het norovirus (voorheen bekend als Norwalk virus) veroorzaken gastro-enteritis. Naast het norovirus, zijn drie andere virussen ook een van de veel voorkomende oorzaken van gastro-enteritis in Nederland: het rotavirus, de astrovirus, en het adenovirus, die de neiging hebben om ziekte te veroorzaken bij zuigelingen en jonge kinderen. De virussen worden verspreid via besmette ontlasting. Uit de ontlasting kunnen virussen hun weg vinden naar voedsel of water of op insecten of mensen die later het voedsel besmetten. Helaas zijn deze virussen sterk genoeg om de moderne sanitaire praktijken te verslaan.

Norovirus veroorzaakt de typische vorm van gastro-enteritis bij volwassenen en oudere kinderen. Het kan op elk moment van het jaar toeslaan. Dit virus wordt verspreid door de fecaal – orale route, en kan worden overgedragen van persoon tot persoon.

Rotavirus treft vooral kinderen van 3 tot 15 maanden oud. De meeste besmettingen met Rotavirus doen zich tussen november en maart voor.

Adenovirus is de tweede meest voorkomende oorzaak van gastro-enteritis bij kinderen jonger dan 2 jaar. Het komt op elk moment van het jaar voor.

Net als het adenovirus, kan astrovirus mensen van alle leeftijden treffen, maar komt het meest voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Het komt het meest voor in de winter , maar het kan op elk moment van het jaar toeslaan.

Bij zuigelingen zijn luiers een belangrijke bron van infectie. Kiemen van de ontlasting kunnen zowel op de baby’s als de handen van de ouders terecht komen.

Virussen veroorzaken de ziekte door infectie of irritatie cellen aan de wand van de dunne darm. Dit veroorzaakt dat vocht, mineralen en zouten in de darmen spoelen, waardoor diarree ontstaat.

Voedselvergiftiging ontstaat wanneer een persoon voedsel eet dat is besmet met bacteriën die buikgriep kunnen veroorzaken. De symptomen van voedselvergiftiging worden veroorzaakt hetzij door de bacteriën zelf of door bijproducten (toxinen) die ze produceren. Symptomen van voedselvergiftiging kunnen binnen enkele uren of enkele dagen na het eten van besmet voedsel beginnen.

Symptomen en complicaties van Gastro-enteritis

De meeste mensen die besmet raken met deze virussen zullen geen symptomen ontwikkelen, omdat bijna de helft van deze mensen immuun voor zijn. De werkelijke omvang van de besmetting met deze virussen is veel hoger dan het percentage van gastro-enteritis. Eens in de zoveel tijd, zal een volwassene een infectie ontwikkelen die ernstig genoeg is om merkbaar te zijn. Jonge kinderen hebben veel meer kans om de symptomen te ontwikkelen omdat hun immuunsysteem nog niet ontwikkeld is.

Norovirus zorgt ervoor dat de klassieke “24 -uurs” buikgriep bij de volwassenen. De symptomen zijn braken en diarree. Stoelgang is meestal los en waterig, maar er bevind zich meestal geen slijm of bloed in de ontlasting. Lage koorts, buikkrampen, spierpijn en hoofdpijn komen ook voor . Zowel rotavirus als norovirus hebben de neiging om de eerste symptomen binnen 1 tot 3 dagen na infectie te veroorzaken. De meeste mensen herstellen binnen 2 of 3 dagen zonder ernstige of langdurige gevolgen voor de gezondheid.

Jonge kinderen met rotavirus kunnen ernstige diarree gedurende ongeveer een week hebben, wat kan leiden tot uitdroging. Rotavirus veroorzaakt ook een aanzienlijke temperatuur en braken.

Adenovirus kan tot 2 weken van diarree aanhouden bij jonge kinderen, met af en toe lichte braken en soms een lage koorts. Het kan meer dan een week duren voordat de symptomen voor het eerst verschijnen.

Astrovirus creëert symptomen vergelijkbaar met een milde rotavirus -infectie.

De symptomen van voedselvergiftiging omvatten vaak misselijkheid, algemene zwakte of uitputting, hoofdpijn, buikpijn en krampen met een abrupte braken en diarree. Als de symptomen langer dan 48 uur aanhouden, kan uw arts het bloed en ontlasting onderzoeken alsook de voedsel in kwestie.

Een jong kind met koorts en diarree of braken moet altijd worden gezien door een arts. Het is niet noodzakelijk voor volwassenen om medisch advies te vragen, tenzij braken en diarree ernstig zijn of medische aandoeningen naast elkaar bestaan​​, de symptomen zullen meestal van zelf verdwijnen. Wanneer overgeven of ernstige diarree gedurende meer dan 2 dagen aanhouden, neem dan contact op met je arts.

U dient ook contact op te nemen met je arts wanneer de volgende symptomen aanwezig zijn:

  • bloed in braaksel of ontlasting
  • een harde, gezwollen, pijnlijke buik
  • hoge koorts
  • rillingen
  • overmatige dorst, droge mond
  • overmatige lethargie
  • duizeligheid of licht in het hoofd bij het wisselen van positie
 

Het was de Griekse geneesheer Hippocrates die al begreep dat gezondheid en lichamelijke weerstand in de buik begon. Veel onderzoeken wijzen op een toename van problemen in de darmen. Veel mensen kampen met darmstoornissen of een verstoorde darmflora. Onze voeding is ook de afgelopen decennia veranderd, zodat ons eten meer suikers en additieven bevat. In onze buik dragen we zo’n honderd-biljoen micro-organismen mee. Het zijn zeer uiteenlopende typen die ervoor zorgen dat alles in balans wordt gehouden; van de vertering tot de stofwisseling. Wanneer er een disbalans ontstaat, komen er klachten en ziekten.

Kleine organismen
Een manier om deze disbalans natuurlijk te herstellen is het nemen van probiotica. Probiotica heeft een positief effect op de gezondheid, doordat het levende organismen bevat die het evenwicht van de darmflora herstellen. Zo zijn de darmen beschermd tegen virussen, infecties, toxines en bacteriën. Zodoende herstelt het de weerstand.

Levende voedingsmiddelen
Probiotica bevat micro-organismen als melkzuurbacteriën en bifido-bacteriën. Het zijn levende gisten en bacteriën. Dat ze levend zijn is wellicht een vreemd idee, maar de bacteriën in onze buik zijn ook levend. Ons hele lichaam is opgebouwd uit levende cellen. De nuttige probiotica-bacteriën ondersteunen een gezonde darmvoering en helpen bij de afbraak van toxines. Het helpt dus in het opbouwen van een gezond immuunsysteem.

Vage klachten
Een meerderheid van de bevolking loopt rond met vage klachten. Vermoeidheid, diarree, rommelige darmen, misselijkheid; vaak ligt de basis van deze klachten in de buik. Door een disbalans kunnen er allerlei symptomen ontstaan die je belemmeren in het dagelijks leven. Een stoornis in het spijsverkeringskanaal, emotionele stress, slaapgebrek, gebruik van antibiotica, slechte voeding, omgevingsfactoren; er zijn veel redenen waarom je darmen in disbalans kunnen raken.

Probiotica is niets nieuws
Bij de geboorte neemt ieder mens via het geboortekanaal bacteriën mee van de ouders. Dit zijn slechte en goede bacteriën, die de darmflora perfect in balans houden. Probiotica levert de ondersteuning wanneer die balans is verschoven. Tegenwoordig is het supplement probiotica te verkrijgen in poedervorm, of als capsule. Gespecialiseerde merken als Orthiflor hebben jarenlange ervaring en kennis rondom micro-organismen. Zodoende hebben zij een zeer breed aanbod dat specifiek de darmflora kan ondersteunen. Yolac is een merk dat probiotica-poeder aanbiedt voor een herstel van gezondheid. Ook Ortholon en Orthomed behoren zijn betrouwbare merken waarmee de darmflora in evenwicht gebracht kan worden. Het gebruik van het probiotica-supplement:

– verbetert de gezondheid op effectieve wijze
– herstelt de darmflora
– versterkt het immuunsysteem, waardoor virussen en ziekteverwekkers worden tegengegaan
– ondersteunt het lichaam in het afvoeren van toxines
– bevordert de vitaliteit

 

Wanneer in onze lichaam antilichamen worden geproduceerd die de werking van de schildklier versnellen, spreekt men dan van de ziekte van Graves. De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals. Deze maakt hormonen zoals T4 en T3. Deze hormonen worden met het bloed naar de weefsels gebracht. De hoeveelheid productie van schildklierhormoon hangt natuurlijk af van de schildklier en hypofyse. Deze laatste regelt mee de productie van de hormonen. De hypofyse is een orgaan in onze hersenen. De schildklierhormoon heeft grote invloed op de stofwisseling en hartritme in de lichaam.

Symptomen van de Ziekte van Graves

Er zijn veel voorkomende klachten bij de ziekte van Graves. De patiënt zal snelle hartkloppingen krijgen. Je kan wat gewicht verliezen gedurende deze periode. In loop van tijd kan je heel vermoeid raken. Je lichaam zal veel meer zweten dan gewoonlijk. Je zult ook last hebben van diarree. Andere klachten kunnen tevoorschijn komen als oog pijn. De ogen kunnen ontstoken raken. Ze zullen rood van kleur worden. Je kan ook tranen krijgen. De ogen kunnen zelfs uitpuilen. Aan de hand van deze klachten zal men een diagnose vaststellen. Indien nodig zal men ook een bloedonderzoek doen.

Ziekte van Graves en zwangerschap

De ziekte van Graves speelt ook een grote rol tijdens de zwangerschap. Deze is namelijk verantwoordelijk voor een goede hersensontwikkeling van een pas geborene. De ziekte treft veel mensen aan, vooral vrouwen met middelbare leeftijd. Heb je last van de ziekte van Graves (of andere schildklier problemen) en wil je graag zwanger worden? Bespreek dit dan tijdig met je huisarts. Zij kunnen meer vertellen hierover en advies geven. Omdat de ziekte van Graves ook direct na of tijdens de zwangerschap opnieuw kunnen optreden is het verstandig om te denken aan het regelen van kraamzorg. Op die manier liggen in de eerste weken niet gelijk alle verantwoordelijkheden bij jou terwijl je erg last van Graves hebt.

Behandeling van de Ziekte van Graves

Er zijn tegenwoordig medicaties die als behandeling voor de ziekte van Graves worden voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat de aanmaak van schildklierhormoon onder controle wordt gehouden. Soms kunnen deze medicaties wat bijwerking geven zoals huiduitslag. De behandeling zal enige tijd duren. Na de behandeling zal men terug een onderzoek moeten verrichten om het effect van de behandeling te zien. De medicaties hebben in het algemeen een vrij goede impact op de ziekte van Graves. De helft van de patiënten kan genezen worden na inname van medicijnen. Het is heel belangrijk om de raad van je arts te volgen.

 

Vormen van Macula Degeneratie
Macula degeneratie wordt gediagnosticeerd als droog (niet-neovasculaire) of als natte (neovasculaire) ziekte. Neovasculair verwijst naar de groei van nieuwe bloedvaten in een gebied rond de macula waar ze niet horen te zitten. Macula degeneratie kan ook een gevoel van branderige ogen geven.

De droge vorm komt vaker voor dan de natte vorm, bij ongeveer 85 tot 90 procent van de MD-patiënten wordt droge MD gediagnosticeerd. De natte vorm van de ziekte leidt meestal tot ernstig gezichtsverlies. Droge Macula Degeneratie (niet-neovasculaire) kan in een vroeg stadium resulteren in versnelling van het verouderingsproces en verdunning van de macula weefsels. Deze zetten pigment af in de macula of een combinatie van beide processen.
De centrale visie wordt het meest beïnvloed door maculaire degeneratie.
Macula degeneratie treft vooral het centrale zicht stelsel waardoor er “blinde vlekken” ontstaan als een persoon rechtdoor kijkt.
Droge maculadegeneratie is gediagnosticeerd als er geelachtige vlekken zich beginnen te verzamelen in en rond de macula. Men gaat ervan uit dat deze plekken zijn waar vuil uit verslechterende weefsel zich ophoopt.

Geleidelijk verlies  van het centrale zicht stelsel kan optreden bij droge macula degeneratie, maar is meestal lang niet zo ernstig als natte MD symptomen. Echter, droge MD ontstaat door middel van een periode van jaren en kan zich langzaam ontwikkelen tot geografische atrofie (GA). GA is een geleidelijke afbraak van retinale cellen die ook ernstig gezichtsverlies veroorzaken. Oogartsen raden ook aan dat droge MD-patiënten een zonnebril dragen met UV-bescherming tegen potentieel schadelijke effecten van de zon. Een zonnebril kan de klachten in sommige gevallen ook verlichten.

 

Droogijs. In de medische wereld wordt er veel gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld bij het transporteren van organen. Maar waarom? En wat maakt droogijs zo geschikt in de medische en farmaceutische industrie?

Droogijs: de eigenschappen

Als je er voor het eerst van hoort klinkt het erg onwaarschijnlijk: droogijs. Toch is het echt droog ijs zoals de benaming al doet vermoeden. Het ijs wordt namelijk gemaakt van koolstofdioxide, in plaats van water… De koolstofdioxide wordt na expansie onder hoge druk samengeperst. We spreken van droogijs omdat het koolstofdioxide vanuit die vaste fase direct overgaat naar de de gasfase. Het gas wat dan gevormd wordt, is hetzelfde gas als bijvoorbeeld de prik/bubbels in frisdranken.

Droogijs is gifvrij, inert, onontbrandbaar, kleurloos, smaakloos, reukloos, bacteriostatisch, schimmeldodend en vrij van reststof. Het laat zich dan ook perfect gebruiken voor onder andere koelen en vriezen. Droogijs heeft een temperatuur van gemiddeld -79 en smelt (nouja, in termen van droogijs noem je het ‘sublimeren’) langzaam. Meer over droogijs.

Droogijs bij orgaantransport

In de medische wereld (ziekenhuizen, klinieken, enzovoorts) en in de biologie wordt veel en dankbaar gebruik gemaakt van droogijs als koelmiddel. Zo worden onder andere bloedplasma, menselijke botten en organen (beschikbaar voor transplantatie of onderzoek) en microscopische preparaten vervoerd en getransporteerd onder koeling van droogijs. Hetzelfde geldt in de farmaceutische industrie voor het transporteren van temperatuurgevoelige medicijnen, onderzoekspreparaten en vloeistoffen.

Kortom: naast voeding en dranken laten ook medische en farmaceutische producten zich gemakkelijk, veilig en goed koelen voor dankzij droogijs.

 

We hebben er allemaal wel eens last van, darmproblemen. We hebben iets verkeerds gegeten of hebben griep en krijgen last van diarree. Ook komt het voor dat de boel verstopt zit en dan spreken we van obstipatie. Er zijn in talloze middelen en drankjes op de markt waarbij gepretendeerd wordt dat ze uitstekend zijn voor onze stoelgang en onze darmflora, maar in eerste instantie zorgt een gezond eetpatroon er voor dat de kans op darmproblemen zo klein mogelijk is.

Darmonderzoek laten uitvoeren

Als de darmklachten langere tijd aanhouden is het raadzaam om de oorzaak van de darmklachten te achterhalen. Op advies van uw huisarts of een specialist kunt u een darmonderzoek laten uitvoeren (coloscopie). De huisarts zal u in dat geval doorverwijzen naar de specialist die vervolgens een uitgebreid darmonderzoek kan uitvoeren om de oorzaak van de darmklachten te achterhalen en vast te stellen van of er sprake is van een chronische darmaandoening. Met behulp van een flexibele slang, de coloscoop kan bijvoorbeeld de binnenkant van de dikke darm worden bekeken en onderzocht.

Verloop onderzoek van de darmen

De specialist die het darmonderzoek gaat uitvoeren zal u van tevoren uitgebreid informeren over het verloop van het onderzoek zodat u precies weet waar u aan toe bent en wat er gaat gebeuren. Een dergelijk voorbereidend gesprek duurt gemiddeld tussen de vijftien en dertig minuten. Tijdens het darmonderzoek wordt er door de arts een coloscoop (flexibele slang) in de anus gebracht waarbij vervolgens de darmwand uitgebreid wordt onderzocht. Als de specialist poliepen aantreft in de darmen, dan is het mogelijk deze te verwijderen tijdens de inspectie. Om de binnenkant van de darm en de darmwand beter zichtbaar te maken wordt er lucht in de darmen geblazen, wat niet pijnlijk is maar wel een naar gevoel kan geven. Als het onderzoek achter de rug is, krijgt u de gelegenheid om even bij te slapen of te ontspannen.