Over antibiotica bestaan nogal wat misvattingen. Maar antibiotica zijn geen magische wondermiddelen.

1. Antibiotica helpen niet bij alle ziekten

Antibiotica helpen niet bij griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Waarom niet? Omdat deze infecties veroorzaakt worden door virussen. Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën.

Meestal genezen we spontaan na enkele dagen. Ons lichaam maakt dan specifieke antilichamen aan die de indringers uitschakelen. Zo bouwen we ons afweersysteem op.

Een longontsteking of een bacteriële hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Bij zo?n ernstige infectieziekte heb je natuurlijk wel antibiotica nodig.

2. Je wordt niet sneller beter door antibiotica

Antibiotica werken niet tegen virussen. Ze zorgen dus niet dat je sneller terug op de been bent wanneer je een virale infectie hebt. Ze helpen ook niet om minder te moeten hoesten. Of om je beter te voelen.

Als je ziek bent door een bacterie, zorgen antibiotica ervoor dat de bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zo kan je eigen afweersysteem de bacteriën vernietigen. Het zijn dus niet de antibiotica die ervoor zorgen dat je geneest. Dat doet je eigen lichaam door een natuurlijke weerstand op te bouwen. Ook bij banale bacteriële infecties zullen antibiotica je dus niet sneller beter maken.

3. Antibiotica slikken, helpt niet preventief

Antibiotica werken alleen als er al bacteriën zijn om tegen te vechten. Het is nutteloos om zomaar antibiotica te nemen om te voorkomen dat men ziek zal worden.

Enkel in uitzonderlijke omstandigheden kan het nuttig zijn om antibiotica te geven nog voor de ziekte uitbreekt. Zo zal iemand die in nauw contact is gekomen met een patiënt met bacteriële hersenvliesontsteking altijd kortstondig een antibioticum krijgen.

Handen wassen

Een goede hygiëne is de beste preventie en helpt het verspreiden van bacteriën te vermijden.
Was je handen voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Let erop dat ook je kinderen dit doen. Onze handen zijn belangrijke dragers van bacteriën. Zeker in ziekenhuizen is het zeer belangrijk je handen te ontsmetten om de verspreiding van ziekenhuisinfecties tegen te gaan.

Vaccinaties

Ook vaccinaties zijn belangrijk. Ze voorkomen dat je een infectie krijgt zodat je later geen antibiotica moet gebruiken.

4. Je koorts gaat niet dalen door antibiotica

Antibiotica hebben geen rechtstreeks effect op koorts. Het is een ziektesymptoom. Koorts is een signaal dat je ziek bent. Om koorts rechtstreeks te bestrijden, heb je koortswerende middelen nodig.

Antibiotica zijn bovendien enkel nuttig als je ziek bent door bacteriën. Ze zorgen er dan voor dat de bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen.

5. Kinderen hebben niet vaker antibiotica nodig

Ja en neen. Kinderen zijn vaker ziek, dus ook wat vaker ernstig ziek. Maar ook bij kinderen helpen antibiotica niet bij griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Bovendien ontneem je kinderen de kans om hun eigen afweersysteem op te bouwen en aan te scherpen door onnodig antibiotica te geven.